Van 22 tot en met 24 juni en op 3 & 4 juli brengen Black Heritage Tours, Afrovibes, Amsterdam Roots en Poetry Circle Nowhere samen in de grachten van Amsterdam de theatrale boottocht Sites of Memory – Changing Portraits. Professionele makers en amateurspelers kijken met een frisse blik naar de koloniale geschiedenis van Nederland vanuit het thema Changing Portraits. Meer informatie en tickets via amsterdamroots.nl

Changing Portraits
Tijdens de boottocht worden portretten van personen uit de 17de eeuw tot nu, prominente figuren maar ook mensen die onzichtbaar bleven, op bijzondere wijze uitgelicht. De tour komt langs locaties in de historische binnenstad, waarbij acteurs aan boord en vanaf de kades met poëzie, dans en muziek eeuwenoude verhalen tot leven brengen. Een zoektocht naar onze gedeelde geschiedenis, een ontmoeting in verhalen.  

Makers
De tour wordt geleid door Jennifer Tosch, afgestudeerd socioloog aan de universiteit van Berkeley en oprichter van de Black Heritage Tours in Amsterdam. Zij werkt voor het derde jaar samen met theatermaker Katy Streek uit Amsterdam die de eindregie van de voorstelling doet. Medemakers en dichters zijn Jörgen Gario, Sjaan Flikweert en Mirte Hartland van Poetry Circle Nowhere en danser en choreograaf Sayonara Prika.

Sites of Memory - Changing Portraits is een samenwerking tussen Amsterdam Roots, Afrovibes, Poetry Circle Nowhere en Black Heritage Tours en is te zien op 22, 23, 24 juni als onderdeel van We Make the City Festival en 3 en 4 juli als onderdeel van Roots Festival.

Te zien in juni & juli: theatrale boottocht Sites of Memory – Changing Portraits

 

Afrovibes festival brengt voor de vijftiende editie jonge pioniers en gevestigd talent in theater, dans, muziek en design uit Afrika naar Nederland. Afrovibes laat het dynamische culturele leven van stedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en publiek. Het festival is van 4 t/m 14 oktober in Nederland in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam.  Moderne, actuele en vernieuwende theater- en dansvoorstellingen, muziek en film uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika zijn tijdens Afrovibes te zien. Centraal staan actuele ontwikkelingen in theater en dans die daar plaatsvinden.

LAND
Het festival thema van dit jaar is LAND. Land wordt vaak enkel gezien als materiaal. Als de grond, de aarde waarop wij wonen. Maar land is zoveel meer, letterlijk en metaforisch. Mensen hebben een emotionele en spirituele verbinding met het land dat ze bewonen. Land is onderdeel van je identiteit. Ook migratie, exploitatie of bescherming van het land dat je bewoont zijn zowel in Afrika als in Europa actuele onderwerpen. Hedendaagse Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars laten ons zien wat LAND voor hen betekent. 

Data en theaters/steden
Amsterdam 4 t/m 6 oktober Compagnietheater, 5 t/m 7 oktober Tolhuistuin, 7 oktober Bimhuis, 9 & 10 oktober De Balie en 12 oktober Bijlmer Parktheater.
Den Haag 11 oktober Institute for Social Studies, 6 & 7 oktober Korzo en Het Nationale Theater (Theater a/h Spui).
Rotterdam 12 & 13 oktober Maaspodium en 14 oktober Kunsthal 
Utrecht 13 oktober Stadsschouwburg Utrecht en 14 oktober TivoliVredenburg.

Binnenkort meer informatie over het programma.

 

 

Afrovibes besteedt in het festival ruime aandacht aan beeldende kunst, vormgeving en mode van hedendaagse Afrikaanse ontwerpers en vormgevers. In 2017 is een nieuwe programmalijn ingezet: vormgeving en creative arts. Hiermee nodigen wij Afrikaanse kunstenaars en ontwerpers uit die vernieuwende vormen en designelementen ontwikkelen op het gebied van vormgeving, mode en design.

Zie het beeldverslag 2017

2017 in Beeld

Een aantal programma’s van Afrovibes Festival 2017 zijn onderdeel van Black Achievement Month. Black Achievement Month brengt erkenning en herkenning voor de helden van toen en nu, laat zwarte rolmodellen zien en geeft aandacht voor de jonge generatie.

Woensdag 4 oktober presenteren Afrovibes en Black Achievement Month een gezamenlijk programma in Bijlmer Parktheater Amsterdam met de dansvoorstelling JONGA met dansers van DOX /155 uit Utrecht en Zuid-Afrikaanse dansers waaronder Elvis Sibeko.

Zaterdag 7 oktober brengt Afrovibes als onderdeel van Black Achievement Month een programma bij Maaspodium Rotterdam. Met Afriqueer (locatievoorstelling) over queer / gay-lesbian identities in Afrika en de Afro-Nederlandse gemeenschap, met acteurs & dansers uit Zuid-Afrika, Botswana, Zambia en Nederland. 

Facebookpagina BAM

Ondersteun Afriqueers uit Zuidelijk Afrika en draag bij aan hun voorstelling tijdens Afrovibes Festival!

Afriqueer (ZA / BW / ZM): wie ben ik en wie mag ik zijn?

Afriqueer is een locatievoorstelling in de openbare ruimte die dans, theater en spoken word combineert. De spelers uit Zuid-Afrika, Botswana en Zambia nemen je mee op een tocht langs verborgen plekken en persoonlijke verhalen over hoe het is om ‘anders’, om queer, te zijn. De spelers vertegenwoordigen een zelfbewust en hedendaags Afrika waar jonge mensen het recht claimen op hun eigen identiteit en individuele vrijheid. In Afriqueer laten de spelers je via tekst, dans en performance zien hoe het is om queer te zijn in Zuidelijk Afrika, waar ze zich moeten handhaven in een macho omgeving. Hoe uit je dat je onmogelijk kunt voldoen aan het patroon dat mensen van je verwachten? Hoe houd je je staande? Hoe kan je jezelf zijn?

(Afri) Queer in NL
We brengen de voorstelling naar Nederland omdat er hier een grote, open, georganiseerde LGBTQI- gemeenschap bestaat en queer zijn geaccepteerd lijkt te zijn. Wanneer we echter dieper de gemeenschap induiken zien we echter dat het queer zijn niet voor alle Nederlanders vanzelfsprekend of zonder problemen is. Vaak is het voor queers in Nederland anno 2017, net zo goed als in Zuidelijk Afrika, nog steeds lastig om zichzelf te zijn. Met de voorstelling willen we een aanleiding bieden tot gesprekken over dit onderwerp binnen communities waar de dialoog hierover niet vanzelfsprekend is. De krachtige en open manier waarop de spelers van Afriqueer zich ondanks een onbegrijpende en vaak vijandige omgeving presenteren laat een positieve benadering zien waarmee we ook queers in Nederland van allerlei achtergronden, een hart onder de riem steken en aanmoedigen om zichzelf te zijn.

Jouw hulp is nodig!
Omdat de voorstelling in de buitenlucht en in de openbare ruimte plaatsvindt worden er specifieke eisen gesteld aan de aankleding van de voorstelling. Dit moet voor de Nederlandse voorstellingen opnieuw gemaakt worden, toegespitst op elke locatie. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Help jij ons in met het organiseren van decor, licht, geluid en andere techniek om de voorstelling en haar belangrijke boodschap op de twee Afrovibes locaties goed tot hun recht te laten komen?

Waar is Afriqueer met jouw bijdrage straks te zien?
De voorstelling wordt in het kader van het Afrovibes Festival gespeeld op 29 en 30 september en 1 oktober bij de Tolhuistuin Amsterdam en op 7 en 8 oktober bij Maaspodium in Rotterdam.

Doneren kan op Voordekunst!

Crowdfunding actie voor Afriqueer!

12 september programma launch in de Tolhuistuin!
Op 12 september is er als kick-off van het festival een programma launch in de Tolhuistuin waarop ook de film The Rose of Rhodesia wordt vertoond die Afrovibes samen met Cineblend Open Air en EYE Filmmuseum presenteert. The Rose of Rhodesia wordt muzikaal begeleid door de Zuid-Afrikaanse componist en muzikant Neo Muyanga die speciaal voor de film een nieuwe compositie schrijft en live opvoert.

Amsterdam | Tolhuistuin
Di 12 Sep 21.00 uur € 9,50 / 7,50 TICKETS

Vrijwilligers gezocht!
Afrovibes is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Wil jij onderdeel zijn van een tof internationaal festival. Heb je zin om Afrovibes 2017 tot een succes te maken en plezier te hebben? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. 'Afrovibes Vrijwilliger 2017'.

Wat kan je doen:
We hebben jou hulp en expertise nodig voor taken als productie assistent, artiesten- en publiekbegeleiding, runner, chauffeur, zaalwacht en kaartverkoop.

Wat biedt Afrovibes:
Je krijgt een kijkje in de keuken van dit inspirerende festival. Je ontmoet interessante artiesten en mensen uit de internationale theater en festival wereld. Je krijgt een tof Afrovibes T-shirt. Je gaat gratis naar voorstellingen. En, je hebt veel plezier.

Waar en wanneer:
28 sept tot 9 okt 2017 in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht

Het programma van Afrovibes 2017 is nagenoeg rond. In de loop van augustus komt het volledige programma online! Maar een eerste overzicht van de voorstellingen uit Afrika laten we nu alvast zien. Het uitgebreide randprogramma wordt ook in augustus bekend gemaakt. Daarin staat o.a. de Lady Africa modeshow (in Rotterdam en Den Haag) op het programma en komen er design- & foto-tentoonstellingen, treedt Moh ! Kouyaté uit Guinee op in het Bimhuis (Amsterdam), is er muziek van Freddy Massamba (Congo-Brazzaville), komt er spoken word & poetry, zijn er debatten, expertmeetings, masterclasses & workshops, en is er een uitgebreid filmprogramma.