Theater Programma

Alles
Dans
Theater
Expositie
Theater

Ẹlàbọrù – Jelili Atiku (Nigeria)

Ẹlàbọrù –  Jelili Atiku (Nigeria)

De film Ẹlàbọrù verwijst naar de huidige omstandigheden in de wereld. De COVID 19-pandemie heeft wereldwijd een zware tol geëist, vooral onder zorgprofessionals. Jelili Atiku is een kunstenaar die zijn lichaam als medium gebruikt in zijn performances. Voor hem is het daarom onmisbaar om een rigoureuze immuun gezondheidszorg te ondergaan. Ẹlàbọrù is een persoonlijke reis van de kunstenaar in het proces van het gebruik van inheemse methoden / rituelen van de Yoruba om het immuunsysteem van zijn lichaam geschikt te maken tegen pandemische ziekten. Deze film was onderdeel van een live stream programma op 10 oktober vanuit theater De Balie in Amsterdam Het maken van deze film is mede mogelijk gemaakt door Afro_Vibes Festival. Concept en performance Jelili Atiku / Nigeria / 2020 / 15 min ) 

Het maken van deze film is mede mogelijk gemaakt door Afro_Vibes Festival.

Concept en performance Jelili Atiku /Nigeria / 2020 / 15 min

DE FILM ẸLÀBỌRÙ IS NOG HIER TE ZIEN VIA DE BALIE TV

Theater

A Faint Patch of Light – Qondiswa James (Zuid-Afrika)

A Faint Patch of Light is een verhaal over de liefde en verbinding tussen twee zwarte vrouwen op de avond voor hun gewelddadige dood. De voorstelling is een bewerking van Athol Fugards 'Statements After a Arrest under the Immorality Act' (1972). Het laat de strijd zien van de zwarte lesbische en queer gemeenschap in de Zuid-Afrikaanse townships. Twee vrouwen in bed, naakt en kwetsbaar, delen hun hoop, angst en liefde in hun laatste nacht terwijl de daders van hun dood voor hun huis staan en hen naar buiten roepen. 

Regie Qondiswa James / Zuid-Afrika / 2020 / 50 min / 

A Faint Patch of Light is opgevoerd en gefilmd in een theater in Kaapstad voor Afro_Vibes Festival omdat acteurs en regisseur vanwege de corona-reisbeperkingen niet naar Nederland konden reizen. Deze film werd vertoond via live stream op 9 oktober vanuit De Balie in Amsterdam.

DE VOLLEDIGE FILM IS NOG HIER TE ZIEN VIA De Balie TV

 

 

Dans

I Listen You See - Hamdi Dridi (Tunesië)

I Listen You See - Hamdi Dridi (Tunesië)

Dansvoorstelling uit Tunesië over onze cultuur, gewoonten en geschiedenissen die we met elkaar delen en hoe die zichtbaar zijn in ons gedrag en onze gebaren. Choreograaf Hamdi Dridi onderzoekt onze culturele bagage, onze geschiedenis zoals die deel uitmaakt van ons alledaags gedrag, onze handelingen, gebaren en gewoonten. Didri vergroot die handelingen en gewoontes, de stiltes en de herhalingen in ons gedrag en zet ze om in dans.

Drie Tunesische dansers brengen een gedanst eerbetoon aan de alledaagse handelingen, bewegingen en gedrag van werkende mensen. Drie mannen die elkaar ontmoeten, drie levenspaden, drie unieke klanken en beelden, drie herinneringen die elkaar kruisen. In de ontmoeting van deze mannen ontstaat een magische plek waarin hun dagelijkse bewegingen, hun gedrag en routines overgaan in dans die de schoonheid in die routines en in de cultuur en geschiedenis die de mannen met elkaar delen zichtbaar maakt. Met In I Listen You See maakt Hamdi Dridi een dansvoorstelling waarin hij een erfgoed met ons deelt dat verborgen is maar levend in de alledaagse handelingen en gebaren van mensen in zijn thuisland, Tunesië.

Choreografie en muziek: Hamdi Dridi Dansers
Dansers: Houcem Bouakroucha, Hamdi Dridi, Feteh Khiari
Soundscape: Christophe Zurfluh
Lightscape: William Petit
Duur: 50 min

AMSTERDAM | COMPAGNIETHEATER
Do 1 okt 19:00 uur. Info en tickets online 1 okt: www.compagnietheater.nl/dag-1 en aan de deur.
Vr 2 okt 19:30 uur. Info en tickets online 2 okt: www.compagnietheater.nl/dag-2 en aan de deur.

ROTTERDAM | MAASPODIUM
Di 6 okt 20:15 uur
Kaartverkoop online  https://www.maastd.nl/voorstelling/listen/ en via de kassa 010-200 25 09

AMSTERDAM | PODIUM MOZAIEK
Wo 7 okt, 19:30 uur & 21:30 uur
Kaartverkoop online www.podiummozaiek.nl

 

 

Dans

La Meute (Wolfpack) - Babacar Cissé (Senegal)

La Meute (Wolfpack) - Babacar Cissé   (Senegal)

La Meute (Wolfpack) is een reis in dans van de Senegalese choreograaf Babacar Cissé naar het hart van de menselijke relaties, naar groepsdynamiek en de menselijke natuur. "Homo homini lupus est" - de mens is een wolf voor zijn medemens. We vinden de alfa, de dominante mens; de bèta, die de roedel leidt; de omega, de zondebok. Iedereen wordt gedwongen een plek in te nemen, zich aan te passen aan de regels van de groep. De vraag is: integreren of emanciperen we. Als hiphop choreograaf verbindt Babacar Cissé de individuele expressie van zijn dansers aan de kracht van collectieve beweging. Het lijkt een paradox: individuele vrijheid versus collectief belang. In La Meute (Wolfpack ) onderzoekt hij de spanning tussen die twee.  

‘Hiphop dans gaat over individuele kracht van het lichaam. In La Meute werk ik met plexiglas op de vloer die een andere bewegingstaal bij mijn dansers afdwingt. Ik til de zeggingskracht van pure hiphop naar een ander niveau, naar de relatie met de ander’. Babacar Cissé

Concept, choreografie en dans: Babacar Cissé
Dansers: Andy Andrianasol, Damien Bourletsis, Hugo Ciona, Jordan Malfoy, Anthony Mezence, Maxime Vicente
Licht: Stéphane Lesauce
Duur 60 min

AMSTERDAM | COMPAGNIETHEATER
Za 3 okt 19:00 uur.  Info en tickets: www.compagnietheater.nl en aan de deur.
Za 3 okt 21:30 uur.  Info en tickets: www.compagnietheater.nl en aan de deur.

Dans

Le Syndrome de l'Exilé - Babacar Cissé (Senegal)

Le Syndrome de l'Exilé - Babacar Cissé   (Senegal)

De Senegalese choreograaf Babacar Cissé maakte een dansvoorstelling over ballingschap. Ballingschap is dat je gedwongen wordt om je geboorteland te verlaten, uit angst of uit noodzaak. Bij sommige ballingen overheerst de pijn van het vertrek, bij anderen de hoop op een betere toekomst. Hun verhalen raken ons, ongeacht hun herkomst. Misschien omdat we ergens allemaal ballingen zijn, min of meer losgezongen van een plek in onze jeugd of in ons hart die we gedwongen hebben moeten verlaten. Het syndroom van de balling is het besef dat ballingschap een spiritueel proces is. Je laat niet alleen een plek achter maar ook een deel van jezelf.

‘Het lichaam is een taal. Dans staat voor leven, het is een weg naar de ander, naar een gebeurtenis. Dans legt de poëzie van het gevoel bloot. Vanuit die verwondering heb ik deze solo geschreven.’ Babacar Cissé

Concept, choreografie en dans: Babacar Cissé
Licht: Antoine Auger
Video: Antoine Mortoire
Duur 60 min

ROTTERDAM | MAASPODIUM
Wo 7 okt, 21:00 uur
Kaartverkoop online  https://www.maastd.nl/voorstelling/syndrome/  en via de kassa 010-200 25 09

UTRECHT | STADSSCHOUWBURG
Vr 9 okt, 20:30 uur
Kaartverkoop online www.stadsschouwburg-utrecht.nl en via de kassa 030-230 20 23

 

Dans

Symphony of 2020 - DOX & ArtBeat Amsterdam en Batalo East Oeganda

We leven in een wereld waar samen dansen niet meer vanzelfsprekend is. Maar de behoefte om te feesten en het leven te vieren is groot. In een legale coronaproof rave brengen tien dansers je met constante elektronische muziek in een hypnotiserende trance. Symphony of 2020 is een dansvoorstelling met invloeden uit de Oegandese muziekscene. Laat je meevoeren vanaf je stoel en voel de energie!  

Een mix van Europese en Afrikaanse muziekstijlen nemen je mee in een wereld waarin dansen transcendentie mogelijk maakt. Een dansvoorstelling waar lichaamsgrenzen kunnen vervagen en dans en spirituele ervaringen één kunnen worden. De voorstelling is onderdeel van een tweejarige samenwerking van DOX, Batalo East, ArtBeat Amsterdam en Afro_Vibes. In 2019 kwamen de Oegandese makers van Batalo East naar Nederland, waar zij met DOX het publiek lieten samen komen in de half uur durende dansvoorstelling Symphony of Now. In het najaar van 2020 komt de voorstelling in aangepaste versie terug als Symphony of 2020: Met de dansers op de vloer en jij op een veilige coronaproof afstand in een stoel.

Deze voorstelling kwam tot stand via interactieve zoom sessies tussen de choreografen van Batalo East en DOX & Artbeat Amsterdam en wordt uitgevoerd door dansers van DOX.

Choreografie: Melvin Fraenk, Çağdas Gülum  Anne Suurendonk (DOX & ArtBeat Amsterdam) en Abdul Kinyenya, Lilian Nabaggala Maxmillian (Batalo East)
Muziek: Muziek: Tom van Wee (DOX & ArtBeat Amsterdam) en Faizal Ddamba (Batalo East) 
Dans: DOX performers Gaby Berger, Joey Coenders, Roberta Ceginskaite, Denzel van Russel, Elke Thelissen, Kelsey van Oers, Ruben Tamminga, Darion Thompson, Vaiva Paukste, Mihai Pruna en Janiro Ottens
Coproductie DOX, Batalo East, ArtBeat Amsterdam en Afro_Vibes
Duur: 45 min

AMSTERDAM | COMPAGNIETHEATER
Do 1 okt, 21:00 uur
Info en tickets: www.compagnietheater.nl/dag-1 en aan de deur.

ROTTERDAM | KUNSTHAL
Zo 4 okt, 12:30 uur & 15:00 uur
Info en tickets: http://kunsthal.nl/afrovibes2020

UTRECHT | TIVOLIVREDENBURG
Za 10 okt, 20:00 uur
Info en tickets:www.tivolivredenburg.nl


Dans

Future For The Past - Jennifer Tosch, Katy Streek

Future For The Past - Jennifer Tosch, Katy Streek

Zang, poëzie, theater, dans en beeldende kunst. Future for the Past is een theatrale reis door de tijd in de binnenstad van Amsterdam naar het gezamenlijke koloniale verleden van Nederland en Zuid-Afrika. Door middel van een theatrale en interactieve stadswandeling onderzoeken we met het publiek hoe het koloniale verleden doorspeelt in ons heden en ons beeld voor de toekomst. Met een interpretatie van dit verleden door makers uit Nederland en Zuid-Afrika in zang, poëzie, dans, beeldende kunst en theater.  

Duur 80 min

Amsterdam | Start bij het Joods Historisch Museum
Vr 2 okt try-out 12:00, 12:15, 15:00, 15:15 uur
Za 3 okt 12:00 (première), 12:15, 15:00, 15:15 uur
Zo 4 okt 12:00, 12:15, 15:00, 15:15 uur
Wo 7 okt t/m 11 okt 12:00, 12:15, 15:00, 15:15 uur

Kaartverkoop: https://www.sitesofmemory.nl/

 

 

Dans

Numerologie - Henry O'Tawiah

Numerologie - Henry O'Tawiah

De Nederlands/Ghanese choreograaf Henry O’Tawiah maakt in zijn hiphop theater-dansvoorstelling Numerologie een persoonlijke reis op zoek naar z’n roots en de vragen die daarbij opduiken. Zijn reis komt vanuit zijn geloof dat we niet toevallig op een bepaalde dag en een bepaalde plek zijn geboren en een specifieke naam krijgen. Henry gebruikt bijvoorbeeld zijn naam, geboortedatum, plaats waar hij is geboren als vertrekpunt voor zijn reis. Zo is Henry's volledige naam Henry Kwasi (geboren op zondag) Opoku (West-Afrikaanse achternaam die verwijst naar royalty's), Tawiah (eerstgeborene na een tweeling). Met Numerologie wil Henry een beeld te krijgen van betekenissen in z'n leven. Met al deze info maakt hij een solo dansvoorstelling voor de talentvolle nieuwe generatie voor danser bboy Lee-Lou Demierre. ‘

'Er zit veel informatie over je identiteit in je geboortedatum en je geboortenaam die jouw levenscycli bepalen, zoals je talenten, je kansen, valkuilen, beproevingen en je ware innerlijk'. Henry O’Tawiah

Choreografie: Henry O'Tawiah
Danser: Solis Lee-Lou Demierre
Stijlen: Hiphop-theater, bboying, experimental
Duur: 30 min

Numerologie is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie

AMSTERDAM | COMPAGNIETHEATER
Vr 2 okt, 21:00 uur
Kaartverkoop online  www.compagnietheater.nl/dag-2  en aan de deur.

ROTTERDAM |
MAASPODIUM
Wo 7 okt, 19:30 uur
Kaartverkoop online https://www.maastd.nl/voorstelling/numerologie/ en via de kassa 010-200 25 09

AMSTERDAM | BIJLMER PARKTHEATER
Za 10 okt, 19:00 uur
Kaartverkoop online www.bijlmerparktheater.nl/nl/afrovibes en via de kassa 020-311 39 30

Dans

Together - Donna Chittick (Nederland)

Together - Donna Chittick (Nederland)

In Together van choreografe Donna Chittick tonen vier danseressen vrouwen van nu, zelfverzekerd, stoer en ook kwetsbaar. Donna vond de inspiratie hiervoor in haar eigen leven maar ook in het leven van zelfstandige vrouwen en de keuzes die op hun pad komen. Hoe verwerk je belangrijke levensgebeurtenissen? Wie beïnvloeden je op je levenspad? Welke rol speelt je leefomgeving? In Together duikt Donna Chittick dieper in de beweegredenen van mensen. In een mix van urban dansstijlen zoekt zij naar de vrouwelijke kracht in die dansstijlen in een voorstelling waarvoor de dagelijkse werkelijkheid van zelfstandige vrouwen de bron is. Donna Chittick is een belangrijke kerndanser in hiphop dansgezelschap BackBone. Ze deed haar ervaring als maker op bij hiphopcentrum Solid Ground Movement en productiehuis Korzo.  

Choreografie: Donna Chittick
Dansers: Liza Panjoel, Fiona Dekkers, Cedella Steur, Chandra Mahler
Duur: 40 min

AMSTERDAM | DE BALIE
Vr 9 okt, 20:00 uur
Kaartverkoop online www.debalie.nl en via de kassa 020-553 51 00

AMSTERDAM | BIJLMER PARKTHEATER
Za 10 okt, 21:00 uur
Kaartverkoop online www.bijlmerparktheater.nl/nl/afrovibes-festival en via de kassa 020-311 39 30

Expositie

FiercePop walkabout

FiercePop walkabout

ENTANGLEMENTS EXHIBITION UPDATE
7th Edition pop-up exhibition for the Afrovibes Performing Arts Festival. 

The works in this year’s pop up exhibition showcase photography, illustration and mixed media. All artworks are digitally printed representing the artists original work. The works originate from Kenya, South Africa and Zimbabwe.

SOCIAL DISTANCING AND VISITING TIMES
The main exhibition location is at Compagnie Theater Amsterdam.
While the exhibition is open to festival ticket holders, due to stricter social distancing rules, there will be now set times to visit and view the exhibition for the public. I will be providing walk and talk viewings on Friday 2 October and Saturday 3 October between 16.00 and 18.00 to explain the works to exhibition visitors. Should you like to pop by, mail on Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Fiercepop: Supporting emerging artists
Cathal McKee | Founder Fiercepop