Portraits of Land

Dit jaar breng Afrovibes in samenwerking met IZIKO Museums of South Africa een bijzondere verzameling beeldende kunst/videowerk uit Zuid-Afrika. Werk van onder andere van William Kentridge, Steven Cohen, James Webb en Gerald Machone, dat grotendeels niet eerder in Nederland is vertoond. Hun werk is tijdens het festival te zien in het Compagnietheater in Amsterdam en de Kunsthal Rotterdam, als onderdeel van de expositie Portraits of Land. Deze tentoonstelling presenteert nieuwe verhalen over land, geschiedenis en de universele zoektocht naar identiteit. Co-curated door Cathal McKee & Ingrid Masondo.
Amsterdam | Compagnietheater
Do 4 – vr 6 oktober
Amsterdam | de Balie
Do 4 –zo 14 oktober
Rotterdam | Kunsthal
Zo 14 oktober
William Kentridge | Mine (1991) | Nog niet eerder in Nederland vertoond
William Kentridge (ZA) maakte in de jaren negentig zijn Drawings for Projection-serie, waarin hij de Zuid-Afrikaanse geschiedenis van de apartheid toont en verbeeldt. Afrovibes presenteert een van zijn werken uit deze serie: Mine een 16 mm animated film. Via de twee personages, zakenman Soho Eckstein en kunstenaar Felix Teitelbaum, onderzoekt Kentridge het politieke landschap van nationaal trauma en de diepere krachten in een samenleving van vernieuwing en vernietiging.
William Kentridge’s werk omvat onder andere animaties, boeken, collages, performances en installaties. Voor zijn films ontwikkelde hij een uniek proces waarbij hij een enkele tekening wist en verandert terwijl hij de veranderingen registreert met stop-motion camerawerk. Het resultaat is een hybride van film en tekening die internationaal zeer wordt geprezen.
Te zien: Compagnietheater Amsterdam 4 t/m 6 oktober; Kunsthal Rotterdam 13 & 14 oktober
Steven Cohen | Chandelier (2002)
Steven Cohen (ZA) is een performancekunstenaar die interventies in het openbare domein in scène zet. Een van zijn bekendste uitvoeringen is Chandelier (2001/2002), waarin Cohen, met hoge hakken en gekleed in een tutu met een verlichte kroonluchter wandelde tussen de bewoners van een krakerskamp in Newtown / Johannesburg dat op het punt stond te worden ontruimd. Chandelier werd eerder gepresenteerd in Centre Pompidou in Parijs (2008), Holland Festival en Queer Up North in Manchester in 2009.
Te zien: Compagnietheater Amsterdam 4 t/m 6 oktober; Kunsthal Rotterdam 13 & 14 oktober
James Webb | Le Marché Oriental (2009) | Nog niet eerder in Nederland vertoond.
De video-installatie Le Marché Oriental uit 2009 van James Webb (ZA) is een interventie van 2 minuten in de Oriental Plaza van Kaapstad. Een niet meer in gebruik zijnde winkelcentrum uit de tijd van de Apartheid, ontworpen om de handel van moslims in de Kaap te controleren. In 2008, op de 4e dag van de Ramadan, werd sjeik Mogamat Moerat van de Zeenatul Islam Majid-moskee in Kaapstad uitgenodigd om voorafgaand aan de sloop van het winkelcentrum de Adhan (oproep tot gebed) in de lege overblijfselen van het gebouw te zingen. De akoestiek van het gebouw, een akoestiek die nu niet meer bestaat, is deel van het kunstwerk.
Te zien: Kunsthal Rotterdam 13 & 14 oktober
Gerald Machona | Vabvakure (People from far away) (2012)
Vabvakure betekent 'mensen van ver' in het Shona en wordt in Zuid-Afrika gebruikt om een 'buitenlander' te beschrijven. In 2008 verspreidde zich een golf van xenofoob geweld door Zuid-Afrika. Veel van de slachtoffers van dit geweld waren Zimbabwanen. Door de aanvallers werd vaak aangenomen dat authentieke Zuid-Afrikanen niet zwart maar lichter van kleur zijn of vloeiend een inheemse taal spreken. Dit resulteerde in een aantal Zuid-Afrikaanse slachtoffers die ’toevallig’ te donker van huidskleur waren. Zulke overtuigingen hebben het onderscheid tussen 'insider' en 'outsider' in de Zuid-Afrikaanse samenleving steeds moeilijker gemaakt; wie hoort erbij en wie niet, wanneer ben je een burger en wanneer niet? Gerald Machona is een performancekunstenaar uit Zimbabwe die werkt met beeldhouwkunst, performance, nieuwe media, fotografie en film. In 2011 werd hij geselecteerd als een van de top tien jonge beeldend kunstenaars in Zuid-Afrika.
Te zien: Compagnietheater Amsterdam 4 t/m 6 oktober; Kunsthal Rotterdam 13 & 14 oktober