Bestuur stichting Afro Vibes: Pim Deul, Bob Meijs, Jolanda Spoel, Jade Melody Schiff
Artistiek leider: Jay Pather
Zakelijk leider: Hans Lebouille
Programmeur Nederland: Marjorie Boston
Marketing & communicatie: Ivana Zakova
ANBI en Culturele organisatie
Afrovibes is door de belastingdienst erkend met een ANBI status, en is als culturele organisatie aangemerkt
Gegevens van de Stichting Afrovibes
Stichting Afro Vibes
Bezoekadres: Tussen de Bogen 66
1013 JB Amsterdam
T: 06 44 750 725
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.afrovibes.nl
RSIN / Fiscaal nummer: 8096.26.068
KvK nummer 34111727
SBI code 94997
Doelstelling
De stichting heeft de volgende doelstelling: ‘Het organiseren van algemene en culturele uitwisseling tussen Nederland en (Zuid-)Afrika in de breedst mogelijke zin en het verrichten van alle verdere handelingen die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn’.
Beleidsplan (hoofdlijnen)
Missie en doel
Het Afrovibes Festival heeft als missie actuele Afrikaanse podiumkunsten te presenteren, de Afrikaanse makers met jonge Nederlandse makers en met publiek te verbinden en daarmee vernieuwende artistieke uitwisseling te stimuleren. Afrovibes is tevens een coproducerend festival dat ruimte biedt voor nieuwe coproducties waarin Afrikaanse en Nederlandse makers samenwerken. Oorspronkelijk richtte het festival zich op Zuid-Afrika, tegenwoordig is de scope breder en richt de programmering zich ook op Afrika buiten Zuid-Afrika.
Het festival richt zich op makers in Afrika en in Nederland die op zoek zijn naar vernieuwende vormen in de podiumkunsten om de complexiteit van onze moderne samenleving te vertalen. Vormen waarin ruimte is voor een eigen interpretatie door de maker van geschiedenis en heden en voor nieuwe verhalen. Welke verhalen worden verteld? Door wie, in welke vorm? De programmering richt zich op grootstedelijke culturele hotspots in Afrika, steden met kunstinstellingen, platformen en broedplaatsen voor toptalent en gevestigde makers. Dit beantwoordt aan de vraag van ons publiek naar actuele voorstellingen uit Afrika en doet recht aan onze ambitie actuele artistieke ontwikkelingen in Afrika te laten zien.
De Afrikaanse makers en vormgevers wisselen artistieke visies uit met vakgenoten, kunstvakstudenten, en gaan in gesprek met het publiek. Het doel is dat het festivalprogramma hiermee een relevante bijdrage levert aan een cultureel debat bij de publieksdoelgroepen over heden en verleden, hoe samenwerken met buitenlandse partners je perspectief kan veranderen of misschien wel bevestigen en wegen zoekt hoe artistieke vernieuwing vorm kan krijgen. Hoezeer Afrika en Nederland ook verschillen, er zijn parallellen in de culturele debatten over identiteit, integratie en samenleven die we met de programmering kunnen en willen laten zien.
Uitgangspunten voor beleid en programmering
Wij geloven in diversiteit als een van de bronnen van artistieke vernieuwing die de kunsten in een dialoog met de hedendaagse samenleving brengt. Kunst en cultuur kunnen mensen verbinden, een positief effect hebben op mensen en een bijdrage leveren aan een samenleving waarin meer begrip is voor elkaar. Het festival stelt zich ten doel zich te profileren als een vernieuwend festival met bijzondere programmering van actuele Afrikaanse makers en vormgevers die aansluit bij vragen van deze tijd, bij de storytelling vanuit verschillende culturele perspectieven en die zich verbindt met jonge Nederlandse makers en publiek. De makers en kunstenaars in het festival vertegenwoordigen een nieuwe generatie Afrikaanse (en Nederlandse) makers: jong, internationaal, grootstedelijk en geëngageerd en met een eigen visie en signatuur in hun werk, die het experiment opzoeken, voorstellingen brengen met engagement en maatschappelijke relevantie, en die een artistieke dialoog voeren met de samenleving waarvan zij deel uitmaken.
Het festival heeft een aantal programma lijnen
-Presenteren van artistieke vernieuwende podiumkunsten uit Afrika
Kerndisciplines zijn theater en dans.
-Locatievoorstellingen
Deze brengen het festival buiten de muren van het theater in het publieke domein en creëren een dialoog tussen de voorstellingen, de lokale context en toeschouwers.
-Creëren van nieuw werk
Het festival biedt een platform voor Nederlandse en Afrikaanse makers voor het maken van nieuw werk. 2017 zijn wij een driejarige samenwerking met het Artscape Theater in Kaapstad gestart voor gezamenlijk coproduceren en presenteren van nieuw werk.
-Talentontwikkeling & Artists in Residence
Het festival geeft jonge Nederlandse makers de mogelijkheid voor uitwisseling en talentontwikkeling in een Artists in Residence (AIR) programma waarin zij korte onderzoeksvoorstellingen maken.
-Vormgeving en creative arts
Het festival stelt zich ten doel meer aandacht te gaan besteden aan vormgeving door actuele Afrikaanse ontwerpers en vormgevers, met crossovers tussen podiumkunsten en vormgeving.
Werkwijze:
De selectie van het festivalprogramma in de programmalijnen podiumkunsten, locatievoorstellingen en coproducties gebeurt ruim 1 jaar voorafgaande aan ieder festival door de artistiek leider en de programmeur met een bestuurslid in adviserende rol. Binnen de programmalijn talentontwikkeling en Artists in Residence heeft het festival een aantal doorlopende samenwerkingen met kunstinstellingen en vakopleidingen in Nederland. Voor de programmalijn vormgeving en creative arts worden ieder festival een of twee vormgevers / modestylisten / grafisch ontwerpers uit Afrika uitgenodigd.
Bestuurssamenstelling
Het bestuur wordt gevormd door:
Pim Deul, voorzitter
Bob Meijs, penningmeester
Jolanda Spoel, secretaris
Jade Melody Schiff, bestuurslid
Beloningsbeleid
Het bestuur ontvangt geen vergoeding c.q. beloning voor hun werkzaamheden. Bestuursleden hebben recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten. De stichting heeft geen werknemers in dienst. Voor iedere festival editie worden freelancers aangetrokken waarmee een overeenkomst wordt gesloten voor te verrichten werkzaamheden conform de model overeenkomsten van de Belastingdienst. De stichting Afro Vibes werkt volgens de Fair Practice Code (https://www.fairpracticecode.nl/nl).
Het vermogen van de stichting zal, conform de oprichtingsacte, bestaan uit subsidies, donaties, giften en (publieke en private) fondsen, inkomsten uit activiteiten die door de stichting worden georganiseerd, legaten en alle overige wettige inkomsten.
De stichting Afro Vibes werkt volgens de Governance Code Cultuur en volgt de Code Diversiteit en Inclusie. Afro Vibes steunt het meldpunt Mores.online (https://mores.online/)